2018 Yılı Developer Araştırmasına Göre En Popüler Diller Hangileri?
Stack Overflow dünyanın en büyük online developer topluluğu olarak her yıl, çok değerli veriler sunan araştırmalar yürütüyor. 2018 yılı developer araştırmasına 100.000’in üzerinde kişi katıldı ve kariyerlerine dair önemli bilgileri paylaştı. Kendilerini nasıl geliştirdikleri, iş ortamından beklentileri gibi bilgilerin yanı sıra Stack Overflow, dünyada en yaygın programlama dillerine dair de hatırı sayılır bir sonuç elde etti.
Araştırma sonuçları neler gösteriyor?
Dünyanın en popüler programlama dillerinden bahsedeceğiz. Ancak araştırmanın diğer verileri de üzerine konuşmaya değer. Bu nedenle öncelikle bu bulguları kısaca özetleyelim.
DevOps ve makine öğrenmesi, günümüz yazılım dünyasının öne çıkan trendleri Bu alanlardaki diller ve yapılar yükselişte ve bu alanlarda çalışan developerlar, sektörde en yüksek maaşı talep ediyor.
Developerların sadece küçük bir bölümü etik olmayan kod yazacağını veya kodun etik anlamını dikkate almak zorunda olmadığını söylüyor. Katılımcılar arasında çoğunluk etik olarak çok fazla gri alan olduğunu düşünüyor. Çünkü etik sorunları nasıl rapor edeceklerinden emin değiller ve etik olmayan kodlardan kimin sorumlu olduğu konusunda pek çok farkı fikir var.
Developerların büyük çoğunluğu yapay zekanın vadettikleriyle ilgili olumlu düşünüyor, ancak yapay zekanın tehlikeleri konusunda bir fikir birliği yok. Python bu yılın yükselen programlama dili olarak C#’ı geçmiş görünüyor. Geçen yıl da PHP’yi geride bırakmıştı.
En popüler programlama dilleri
Peki, araştırma sonuçlarına göre en popüler programlama dilleri hangileri? Gelin şimdi bu dilleri sıralayalım ve kısaca bu dilleri tanıyalım.
JavaScript (%69,8)
İsim benzerliğine rağmen Java’dan farklı bir dil olan JavaScript, developerların web siteleri üzerinde etkileşimli öğeler oluşturmasına olanak tanıyor. Dünya çapında developerlar arasında en yaygın dil olarak listeye giriyor.
HTML (%68,5)
HTML "Hyper Text Markup Language” kelimelerinin kısaltılmasından oluşur. Türkçe anlamı Zengin metin işaretleme dilidir. Teknik olarak bir programlama dili değil, işaretleme dili olan HTML, tüm web sitelerinin bel kemiğini oluşturuyor.
CSS (%65,1)
Web sitelerinin görsel olarak şık bir hale gelmesi ve okunurluğu arttıran özellikleri CSS kullanarak tamamlanıyor. CSS’in sahip olduğu seçiciler, id ve class olarak ikiye ayrılıyor. HTML etiketlerinde tanımlanan seçici isimleriyle birlikte CSS kullandığında etiketlere biçim vermeyi sağlıyor.
SQL (%57,0)
Çok sayıda verinin yönetilmesini sağlayan SQL, ilişkisel bir veritabanında depolanan verileri saklamak, değiştirmek ve almak için kullanılan bir yapılandırılmış sorgu dilidir. MySQL, MS Access, Oracle, Sybase, Informix, Postgres ve SQL Server gibi tüm ilişkisel veritabanı yönetim sistemleri (RDMS), standart veritabanı dili olarak SQL kullanıyor.
Java (%45,3)
İlk olarak 1991 yılında interaktif televizyon sistemleri için kullanılan bir programlama dili olarak ortaya çıkan Java, özellikle Android uygulamaları geliştirmeden yaygın olarak kullanılıyor.
Bash/Shell (%39,8)
Bash GNU işletim sistemi için bir kabuk ya da başka bir deyişle komut dili yorumlayıcısıdır. Adını Bourne-Again SHell sözcüklerinin kısaltılmasından alır.
Python (%38,8)
Son zamanlarda popülerliği artan bir dil olsa da Python’ın tarihi 1989 yılına uzanıyor. Developerlar, başlangıç için çok uygun bir dil olduğuna inanıyor. Python nesne yönelimli programlama, fonksiyonel ya da yapısal programlama gibi birden fazla programlama paradigmasını destekleyen bir dil olarak esneklik sağlıyor.
C# (%34,4)
Microsoft’un geliştirdiği dil Java ile rakip pozisyonda görülen C#, sık kullanılan iki yazılım dili olan C ve C++ etkileşimi ile türetildi. Bu dilin öne çıkan özelliği ise .Net Framework platformu için hazırlanmış tamamen nesne yönelimli bir programlama dili olması. Nesneler halihazırda sınıflar halinde yazılıdır. Developerların o nesneyi sürüklemesi ve nesneyi amaca uygun çalıştıracak kod satırlarını yazması yeterlidir.
PHP (%30,7)
Web tabanlı, nesne yönelimli bir programlama dili olan PHP, web sitesi ve uygulama geliştirmek için kullanılıyor. PHP ile dinamik, kendi kendine yönetilebilir web siteleri yapılabiliyor. Açık kaynak kodlu bir programlama dili olduğu için gelişimine herkes katkıda bulunabilir ve sürekli geliştirilir.
Liste C++ (%25,4), C (%23,0), TypeScript (%17,4), Ruby (%10,1), Swift (%8,1) dilleriyle devam ediyor. Araştırma hakkında daha fazla bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.