İnternet Programcılığı: PHP Nedir?
Hypertext Preprocessor ya da kısaca PHP, sanal yöreler üzerinde geliştirme için tasarlanmış HTML içine gömülebilen bir betik dilidir. 1995 yılında Rasmus Lerdorf tarafından icat edilen PHP, gördüğü yoğun ilgi sonucunda açık kaynaklı hale geldi. Hala internet programcılığında en çok kullanılan diller arasındaki yerini koruyor.
Programlamayı yeni öğrenenler için uygun bir dil olan PHP, aynı zamanda profesyonel projeler için ileri seviyede özellikleri de barındırıyor.
PHP ile neler yapılabilir?
PHP temel olarak web sitesini dinamik bir hale dönüştürmek için kullanılıyor. Form, veri toplama, devingen sayfa içeriği oluşturma ya da çerez alıp gönderme gibi işlerin üstesinden gelebilen PHP ile pek çok şey yapabilirsiniz. Sunucu taraflı programlamaya odaklanması, CGI uygulamalarının yaptığı her şeyi yapabilmesi anlamına geliyor.
Web tabanlı çalıştığı için C, Java gibi dillerde olduğu gibi derlenmesi gerekmiyor. Sunucu tarafında derlenen PHP kodları, kullanıcıya HTML çıktısı olarak sunuluyor.
Özellikle kullanıcı ile etkileşimli çalışan web sayfaları, web tabanlı uygulamalar, anketler, e-ticaret siteleri, dosya yönetimi, e-posta uygulamaları, grafik işleme ve matematiksel hesaplamalar gibi uygulamalar için PHP kullanılabilir. Twitter, Facebook ve Wikipedia gibi çok fazla ziyaret edilen web siteleri PHP’yi kullanıyor.
PHP’nin avantajları nelerdir?
PHP tüm dünyada en çok kullanılan internet programcılığı dilleri arasında yer alıyor. PHP’nin en önemli avantajları hızlı çalışan ve kolay öğrenilen bir dil olması, açık kaynak kodlu ve ücretsiz olmasıdır. APACHE, IIS, PWS gibi sunucularla ve Windows, Linux, Unix gibi işletim sistemlerinde çalışabiliyor. Bu özelliği sayesinde çok platformlu uygulamalar geliştirilmesini sağlıyor.
Tüm veritabanlarıyla uyumlu olsa da özellikle MySQL ile birlikte kullanılıyor. Yüksek performanslı olması ve güvenlik açığı vermemesi de PHP’nin avantajları arasında öne çıkıyor. Çok katmanlı güvenlik sistemi ile siteleri saldırılardan, tehditlerden ve virüslerden korumak için işlevsel yollar sunuyor.
Sıra geldi PHP öğrenmeye...
Açık kaynaklı olması PHP öğrenmeyi kolay hale getirse de yeni başlayanlar için güvenilir bir kaynak kullanmak şart. Faruk Kaynaklı’nın hazırladığı PHP ile İnternet Programcılığına Giriş kitabı, döngü yapıları, fonksiyonlar, diziler, nesneler gibi konularda kendinizi geliştirmeniz için ideal. Üstelik çözümlü ve çözümsüz örneklerle, bilgilerinizi pratiğe dökme şansı sunuyor.