Programlamada Yapılmaması Gereken 7 Yaygın Hata
Programlama dünyasının kadim üyeleriyle birlikte dillerin, platformların ve kütüphanelerin sayısı da sürekli artıyor. Tüm bu artış bu dünyanın büyük bir hızla büyümesini sağlıyor. Ancak diğer taraftan sık yapılan bazı hatalar varlığını sürdürmeye devam ediyor.
Bu yazımızda programlamada yapılmaması gereken bazı hatalardan söz edeceğiz. Bakalım, bu hatalar neler?
1) Ortak çalışmalarda sürüm denetim sistemi kullanmamak
Sürüm denetimi hayat kurtarır. Git gibi kaynak kontrol yönetimi araçları olmadan programlama dünyasında ayakta kalmak çok daha zor olabilirdi. Bu araçlar, işbirliğini ve görevler arasında gezinmeyi büyük ölçüde kolaylaştırıyor.
Dosyalarınızı manuel olarak kontrol edip birleştirdiğinizi bir düşünün. Kodun farklı sürümleri için farklı dosyalar tutuyorsunuz. Bu tür uygulamalar verimsiz ve güvenilmez olacaktır. Bu nedenle Git gibi sürüm denetim sistemlerinden birini kullanmamak hemen vazgeçilmesi gereken bir hata!
2) Uygun değişken isimleri kullanmamak
Bazı yazılımcılar rastgele belirledikleri kısa değişken isimlerini kullanıyor. Bu isimler 10-20 satırlık programlarda yeterli olabilir ama kapsamlı projeler için uygun değil. Uygun olmayan değişkenler okunabilirlik ve üretkenlik karşısında engel oluşturur.
Değişkenlerinizi isimlendirmenin temel kuralı, açıklayıcı olmalarıdır. Bu isimlerin, ne hakkında olduğuna dair bir hatırlatıcı özelliğe sahip olması gerekiyor. Burada uzun uzadıya ifadelerden söz etmiyoruz. Değişkenin görevini hatırlatan kısa anahtar kelimeler bulabilirsiniz.
3) Çok fazla kaynağa bağlı olmak
GitHub’ta kaç tane açık kaynaklı kütüphane var? Sayamayacağımız kadar çok. Bu kütüphaneler geliştiricilerin çalışmalarını çok kolaylaştırır ve projelerin tamamlanma süresini ciddi oranda kısaltır.
Ancak aşırı bağlı olmak genel olarak proje için tehlike arz eder; yavaş derleme ve çalıştırma anlamına gelebilir. İhtiyacınız olan kütüphaneleri kullanın ama tüm projeyi kütüphanelerle tamamlamayın. Ayrıca güncelleme yapacağınızda kullandığınız kütüphanelerin destekleyip desteklemediğini kontrol etmeyi unutmayın.
4) Kodu açıklayıcı şekilde yazmamak
Hiç kimse tüm fonksiyonu ya da dosyayı okuyarak ne işe yaradığını anlamak istemez. Kodu minimum satır ve karakterle yazmayı tercih edebilirsiniz ama bu sonradan sorunlara yol açabilir.
Kodu her zaman doğru şekilde notlarla açıklamaya çalışmanız gerekiyor. Böylece kodu okuyan başka biri ya da daha sonra kodu açtığınızda siz neler olduğunu anlayabilirsiniz. Bunun için gerekli yerlere notlar ekleyin. Ayrıca kodu tek tip söz dizimi ve açıklayıcı değişken adları kullanmak da bu noktada büyük önem taşıyor.
5) Tutarsız biçimlendirme
Biraz önce kısaca bahsettiğimiz gibi tutarlılık çok önemli. Tutarsız biçimlendirme, okunabilirliği ve üretkenliği büyük ölçüde etkiliyor. Proje için bir adlandırma kuralı belirleyin ve bu kurala bağlı kalın. Tarzınızı kodun ortasında değiştirmeyin. Ayrıca kod boyunca girinti için aynı stili kullanın.
6) Hata işlemeyi göz önünde bulundurmamak
Ne kadar iyi yazarsanız yazın kodunuzun hata verme ihtimali vardır. Bir API hatası, zaman aşımı, veri tipi uyuşmazlığı, null değer ya da başka bir şey... Hata işleme, üzerinde çalıştığınız dile bağlı olarak değişebilir. Genel kural ise verilere erişmeden önce null kontrolleri uygulamakta tutarlı olmaktır. Çünkü kodu en fazla bunlar bozuyor.
7) Zayıf veri tipi ve veri yapısı seçimi
Bu hata bazı dillerde diğerlerinden daha belirgindir. Bazı diller, bir tip uyumsuzluğu varsa kodu derlemenize bile izin vermez ancak çalıştırma kısmında hata verir.
Bunun en yaygın örneklerinden biri, integer, float, double olarak tanımlanmış sayısal değerlerinin string ile çakışmasıdır. Bazı diller otomatik olarak dönüşüm yapsa da bazıları hata verir.