Python ile Ne Yapabilirsiniz: Python’ın 3 Temel Kullanım Alanı
Python öğrenmeyi planlıyorsanız aklınızda bu dili kullanarak ne yapabileceğinize dair soru işaretleri olabilir. Python tam olarak ne için kullanılır? Bu aslında şaşırtmacalı bir soru. Çünkü Python farklı alanlarda kullanılabiliyor. Bunlardan üçü yaygın olarak kullanıldığı alanlar olarak öne çıkıyor.
- Web Geliştirme
- Veri Bilimi (makine öğrenmesi, veri analizi ve veri görselleştirme)
- Scripting
Bunlara teker teker bir göz atalım.
Pthyon ile Web Geliştirme
Django ve Flask gibi Ptyhon tabanlı web çatıları, son zamanlarda oldukça popüler hale geldi. Bu çatılardan faydalanarak Python’da back-end kodları oluşturabilirsiniz. Bu, kullanıcıların cihazında ve tarayıcısında çalışan kodların (front-end) aksine sunucunuzda çalışan koddur.
Web çatılarına, back-end mantığı oluşturmayı kolaylaştırdığı için ihtiyacımız var. Burada farklı URL’lerin Python kod parçalarına eşleştirilmesini, veritabanlarıyla uğraşmayı ve kullanıcıların tarayıcılarında karşısına çıkan HTML dosyalarını oluşturmayı kastediyoruz.
Python ile Veri Bilimi
Python’ın bu kullanım alanı; makine öğrenmesi, veri analizi ve veri görselleştirmeyi içeriyor. Öncelikle makine öğrenmesinin ne olduğuna bir bakalım. Çünkü tüm dünyada makine öğrenmesinin önemi sürekli artıyor.
Makine öğrenmesinin anlamanın en iyi yolu bir örnek üzerinden gitmek.
Diyelim ki, otomatik olarak bir fotoğrafta ne olduğunu tespit edebilen bir program geliştirmek istiyorsunuz. Bunun için bir masa ya da köpek fotoğrafını baz alıp piksel renkleri ya da tespit edilmesini istediğiniz nesnenin şekline göre bir kod yazabilirsiniz. Ama böyle bir kodun hata payı çok yüksek. Çünkü farklı renklerde köpekler ve farklı şekillerde masalar söz konusu olabilir.
Hata payını en aza indirmek için devreye makine öğrenmesi giriyor. Makine öğrenmesi, tipik olarak verilen girdideki şablonu otomatik olarak algılayan bir algoritma uygular.
Bir makine öğrenmesi algoritmasına 1000 köpek fotoğrafı ve 1000 masa fotoğrafı verebilirsiniz. Böylece farklı özelliklere sahip köpek ve masaları öğrenir. Bu bin fotoğraftan farklı bir köpek resmi verdiğinizde benzerlikleri algılayarak fotoğraftakinin bir köpek olduğunu anlar. Aslında makine öğrenmesi, bebeklerin dünyayı öğrenmesini taklit eder.
Python için çok bilinen makine öğrenmesi kütüphaneleri ve çatıları var. Bunlardan iki tanesi scikit-learn ve TensorFlow. Makine öğrenmesi projelerinde yeniyseniz scikit-learn sizin için doğru seçim olabilir. Temel bilgileri bilenler için TensorFlow uygun olacaktır.
Veri analizi ve veri görselleştirmeye baktığımız zaman, yine bir örnek üzerinden gitmek iyi bir fikir olabilir. Diyelim ki online ürün satışı yapan bir şirket için çalışıyorsunuz. Bir veri analisti olarak grafikler çizmeniz gerekecek. Örneğin, ürünlerinizi satın alan kadınlar ve erkeklerin oranı nasıl, hangi yaş grubu ürünlerinizle daha çok ilgileniyor gibi.
Veri analisti olarak önünüzdeki grafiklerle ilgili bazı açıklamalar yapabilirsiniz. Örneğin, kadınlar erkeklerle karşılaştırıldığında ürünlerinizle daha fazla ilgileniyor olabilir. Veriler genel olarak birbirine benzese de bazen çok karmaşık olabilir. Böyle bir durumda Python hayatınızı kolaylaştırır.
Veri görselleştirmede Matplotlib, en çok bilinen kütüphanelerden biridir. Başlangıç aşamasındakiler için de kolay kullanılabilen bu kütüphaneyi her aşamada tercih edebilirsiniz.
Python ile Scripting
Scripting, Türkçeye komut dosyası olarak çevrilebilir. Ancak bu işlerle ilgileniyorsanız global olarak kullanılan scripting kelimesine aşina olmanızı öneririz. Daha açık bir ifadeyle scripting, basit görevleri otomatikleştirmek için tasarlanmış küçük programlar yazmak anlamına gelir.
Örneğin, işiniz gereği belli anahtar kelimeleri içeren e-postaları seçip analiz etmeniz gerekebilir. Bunu manuel yapmak yerine basit bir program yazarak işi otomatik hale getirebilirsiniz. Bu otomatikleştirme işinde Python sizin için doğru seçim olacaktır. Çünkü oldukça basit söz dizimi var ve kolay yazılıyor.
Python öğrenmekte kararlıysanız kendinize doğru bir kaynak seçmeniz gerekiyor. Bunun için Abaküs’ten çıkan Yeni Başlayanlar için Python son derece uygun. Özellikle kitap ve videodan oluşan bir eğitim seti olması sayesinde kapsamlı bir eğitim sunuyor.