Yazılımın İki Önemli Mesleği: Front-End Developer ve Back-End Developer

07-03-2019 22:38
Yazılımın İki Önemli Mesleği: Front-End Developer ve Back-End Developer

Tarayıcıya bir URL girip Enter tuşuna bastığınızda, web siteleri hızla yükleniyor. Kullanıcı tarafında işlem çok basit ve hızlı görünüyor ancak en iyi kullanıcı deneyimi sunmak üzere tasarlanan bu sitelerin arkasında çoğu zaman güçlü ekipler yer alıyor.


2019 yılının Mart ayı itibarıyla internette toplam 5,5 milyarın üzerinde sayfa var ve bu sayı web geliştiricilerin çalışmaları sayesinde sürekli artıyor. Bu aşamada görev üstlenen iki meslek var: Front-End Developer ve Back-End Developer.


Şimdi, bu meslekleri biraz tanıyalım.


Front-End Developer kimdir?


Bir web sitesinin front-end kısmı, kullanıcının etkileşime girdiği bölümdür. İnternette gezinirken karşınıza çıkan fontlar ve renkler, dropdown menüler, sliderlar gibi ögeleri içerir. Bunlar HTML, CSS ve JavaScript kodlarıyla oluşturulur.


Front-end developer, web sitesinin kullanıcı deneyiminin mimarıdır. Yukarıda bahsettiğimiz gibi HTML, CSS ve JavaScript dillerini kullanabilmenin yanı sıra Bootstrap, Foundation, Backbone, AngularJS ve EmberJS gibi platformlardan ve jQuery ve LESS gibi kütüphanelerden yararlanabiliyor olmaları gerekir.


Front-end developerlar genellikle tasarımcılar ve kullanıcı deneyimi analistleriyle birlikte çalışırlar. Tasarımı etkileyecek çözümler sunma ve gerekli durumlarda sorunları tespit edebilme becerilerine sahip olmaları beklenir. Bu anlamda Front-end developerların teknik ve görsel becerileri bir arada kullanmaları gerekir.


Back-End Developer kimdir?


Front-end developer, bir evin en iyi şekilde yaşanabilir olmasını sağlayan iç mimarsa back-end developer evin binasını inşa eden kişidir. Bir web sitesinin back-end kısmı bir server, bir uygulama ve bir veri tabanından oluşur. Back-end developer bu bileşenlerin uyum içinde çalışması için gerekli ortamı hazırlayan teknik kişidir.


Server, uygulama ve veri tabanının birbiriyle iletişim kurabilmesi için back-end developerlar PHP, Ruby, Python, Java ve .Net ile uygulamayı geliştirir. MySQL, Oracle ve SQL Server gibi araçlarla veriyi bulur, kaydeder ya da değiştirir ve servis eder.


Back-end developerların aynı zamanda Zend, Symfony ve CakePHP gibi platformları kullanabilmesi, CVN, CVS veya Git gibi sürüm kontrol yazılımlarında deneyimli olması beklenir. Diğer taraftan Linux kullanabilmek back-end developerlar için önemli bir artıdır.


Bonus: Full Stack Developer kimdir?


Bazı şirketler, front-end ve back-end developerları ayırmak yerine iki tarafta da yetenekli kişilerle çalışmayı seçebilir. Bu kişilee full stack developer denir.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.